Om oss

Vi som jobbar med Strandwebben är alla elever i 5A, 5B och 5C på Strandskolan i Tyresö.

Förra lyckades vi så bra att vi fick vara med på Webbstjärnans prisutdelning i maj. Nu är vi supertaggade att utveckla och förbättra sidan ännu mer.

Varför gör vi sidan?
Vi jobbar mycket med programmering och digitala verktyg och det är roligt om andra kan få se vad vi gör. Därför lägger vi ut program, filmer och annat vi gör på Strandwebben. Eftersom alla program vi gör har med olika skolämnen att göra kan vi använda varandras program för att lära oss saker, t.ex. bli bättre på multiplikationstabellen eller Sveriges landskap. Kanske kan även elever från andra skolor hitta hit och ha nytta av våra program?

img_0732

Vad lär vi oss av det här?
Eftersom de program vi gör har med olika skolämnen att göra så lär vi oss både det vi ändå ska i ämnena samtidigt som vi lär oss att programmera och att publicera på webben. Ett exempel är våra program om Sveriges geografi. Alla ska veta var Sveriges landskap ligger och då lär vi oss det när vi gör sådana program. Samtidigt blir vi också bättre på att programmera och publicera programmen vi gör.

Under våren i fyran hjälpte vår vaktmästare och slöjdlärare oss att bygga om vårt grupprum till ett green screenrum för att spela in film där vi kan klippa in olika bakgrunder. Vi gjorde filmer om medeltiden. En del av dem går att se här på Strandwebben.

Vi lär oss också om hur vi får använda andras bilder i våra egna program. Eftersom de flesta bilder på nätet inte få användas hur som helst gör vi ibland våra egna bilder.
I många program har vi använt CC-märkta bilder som vi hämtat från nätet. I de program som innehåller CC-märkta bilder står det under själva programmet. Vi har även i några fall använt CC-märkt musik i programmen.

Ibland har vi märkt att det är svårt att få tag i bilder eller musik som är märkta med en licens som gör att vi får använda den. Då försöker vi maila till den som har upphovsrätten och fråga om vi får använda bilden eller musiken.
Tack vare det har vi fått använda bilder från Sanoma och musik från Kapten Röd och Hov1 som alla tyckte att det var ok att ha med deras bilder/musik i projekt på Strandwebben.

Våra lärare har talat om att det står i läroplanen att vi ska använda datorer i skolan för att lära oss t.ex. hur man kan använda internet på ett bra och säkert sätt. Vi har t.ex. lärt oss att söka efter material som vi får använda i projekt som vi ska publicera på Strandwebben.

Här är en kort film där några av oss berättar lite om hur vi jobbar med programmering.

Vad är på gång nu?
Vi är nu inne på fjärde terminen med Strandwebben. Nytt för i år är att en del av oss håller på att lära oss JavaScript så en hel del program som läggs ut nu är gjorda med JavaScript istället för Scratch.
Vi testade lite att jobba med MakeyMakey förra året. Med MakeyMakey går det att koppla ihop programmering med t.ex. slöjd. Vi har sytt fulmonster på syslöjden som ska gå att koppla ihop med MakeyMakey så att de kan prata. Vi är inte riktigt klara, men hoppas att det ska funka och att vi kan lägga ut det här på något sätt.
På musiken har vi jobbat med kunskapskravet som handlar om att göra egen musik och bl.a. programmerat musik med Scratch. De flesta av oss har lagt upp våra musikprogram här.
Innan jul gjorde vi klart våra huvudräkningsprogram och instruktionsfilmer där vi förklarar olika huvudräkningstrix. Det kanske inte syns för den som kör programmet, men vi har använt olika funktioner som gör att Scratch slumpar fram vissa tal och även räknar ut svaret automatiskt.
Senaste tiden har vi program för att räkna om temperaturen mellan Celsius-, Fahrenheit-, och Kelvinskalorna. Några har också gjort divisionstest eftersom vi jobbar med division på matten. Då kan vi träna på våra egna program som läxa när vi ska ha tabelltest.
Just nu är det mest fokus på poddarna som är en nyhet på Strandwebben. De första har kommit ut och fler kommer att publiceras under hela våren.

Forskning
Från och med hösten 2017 är vi med i ett forskningsprojekt som handlar om programmering i ämnesundervisningen. Vi kommer under flera år att få besök av forskare som tittar på hur vi jobbar. Eftersom vi har jobbat ganska länge med programmering är forskarna intresserade av hur mycket vi har lärt oss och resultaten kommer kanske i framtiden att kunna hjälpa lärare som ska undervisa i programmering.
Mer om forskningsprojektet går att läsa här: http://www.ifous.se/programmering-i-amnesundervisningen/


Jalal Nouri från Stockholms Universitet på besök

Strandwebben i media
Skolverket har gjort flera filmer där vi är med och de går att hitta på Skolverkets youtubekanal. Här är en av filmerna:

Om du vill läsa mer om vad vi gör finns det en artikel från Mitt i Tyresö här: https://drive.google.com/file/d/0B3Nf90UZwJeZa21SeVdTSXhSMGxWUmtadGJfa2pEN0loR0N3/view?usp=sharing

I Tidningen DIU, nr 2, 2017, finns också en artikel. Tyvärr går det inte att läsa artikeln på nätet och vi får inte lägga ut den eftersom det strider mot upphovsrätten.

Motivering till varför vi borde få pris
Vi har listat några olika saker som vi tycker att vi gör bra.
– Alla vi 74 elever är aktiva. Alla har egna konton och lägger ut material kontinuerligt.
– Vi skapar material som vi själva behöver för att lära oss saker i olika ämnen, t.ex. matte och SO.
– Vi har blivit så duktiga på att programmera att vi ska få hjälpa andra klasser i skolan som vill börja med det.
– Våra program kan användas av elever i andra skolor.
– Vi är med och hjälper forskare på Stockholms universitet som forskar om hur barn lär sig bäst med hjälp av programmering. Vår sida är också med i en C-uppsats på Karlstads Universitet eftersom det var en student som var nyfiken på hur vi jobbade och ville skriva om det. Uppsatsen skrivs nu under våren så den är ännu inte publicerad.

Kontakt
Om du undrar något kan du kontakta någon av våra lärare
christer.sjoberg@utb.tyreso.se
emelie.eberskold@utb.tyreso.se

Licens
Vi hoppas att andra kan ha nytta av vårt material som finns publicerat här. Därför är hela Strandwebben licensierad under CC-BY. Det innebär att du gärna får använda materialet om du talar om att det kommer från Strandwebben.
Klicka på bannern här under så får du mer info om vad CC-BY är.