Om oss

Vi som jobbar med Strandwebben är alla elever i 4A, 4B och 4C på Strandskolan i Tyresö.

Varför gör vi sidan?
Vi jobbar mycket med programmering och det är roligt om andra kan få se vad vi gör för program. Därför lägger vi ut alla program vi gör på Strandwebben. Eftersom alla program vi gör har med olika skolämnen att göra kan vi använda varandras program för att lära oss saker, t.ex. bli bättre på multiplikationstabellen eller Sveriges landskap. Kanske kan även elever från andra skolor hitta hit och ha nytta av våra program?

img_0732

Vad lär vi oss av det här?
Eftersom de program vi gör har med olika skolämnen att göra så lär vi oss både det vi ändå ska i ämnena samtidigt som vi lär oss att programmera och att publicera på webben. Ett exempel är våra program om Sveriges geografi. Alla ska veta var Sveriges landskap ligger och då lär vi oss det när vi gör sådana program. Samtidigt blir vi också bättre på att programmera och publicera programmen vi gör.

Vi lär oss också om hur vi får använda andras bilder i våra egna program. Eftersom de flesta bilder på nätet inte få användas hur som helst gör vi ofta våra egna bilder.
I vissa program har vi använt CC-märkta bilder som vi hämtat från nätet. I de program som innehåller CC-märkta bilder står det under själva programmet.

Våra lärare har talat om att det står i läroplanen att vi ska använda datorer i skolan för att lära oss t.ex. hur man kan använda internet på ett bra och säkert sätt. Vi har t.ex. lärt oss att söka efter material som vi får använda i projekt som vi ska publicera på Strandwebben.

Vad är på gång nu?
Vi har fått hjälp av vaktmästaren att göra om vårt grupprum till ett green screenrum. Inom kort kommer vi att börja spela in SO-filmer om medeltiden där vi kan klippa in bakgrunder som passar ihop med innehållet.
Vi kommer också att börja programmera spel där man kan träna på vanliga atomer och molekyler som finns omkring oss.


Strandwebben i media
Om du vill läsa mer om vad vi gör finns det en artikel i tidningen DIU, nr 2, 2017. Tyvärr går det inte att läsa artikeln på nätet och vi får inte lägga ut den eftersom det strider mot upphovsrätten.

Motivering till varför vi borde få pris
Vi har listat några olika saker som vi tycker att vi gör bra.
– Alla vi 75 elever är aktiva. Alla har egna konton och lägger ut material kontinuerligt.
– Vi gör program som vi själva behöver för att lära oss saker i olika ämnen, t.ex. matte och SO.
– Vi har blivit så duktiga på att programmera att vi ska få hjälpa andra klasser i skolan som vill börja med det.
– Våra program kan användas av elever i andra skolor.

Kontakt
Om du undrar något kan du kontakta våra lärare christer.sjoberg@utb.tyreso.se eller mia.tranehed@utb.tyreso.se.

Licens
Vi hoppas att andra kan ha nytta av vårt material som finns publicerat här. Därför är hela Strandwebben licensierad under CC-BY. Det innebär att du gärna får använda materialet om du talar om att det kommer från Strandwebben.
Klicka på bannern här under så får du mer info om vad CC-BY är.